top of page
Search

Painontunnetta lantionpohjassa?Virtsaamisen ja ulostamisen vaikeuksia? Yhdyntä epämiellyttävää?

Updated: May 28, 2021

Lantion elimen laskeumassa lantionpohjan sidekudos- ja lihasrakenteista muodostunut tuki synnytyselimille ja lantion muille elimille pettää. Tästä seurauksena on lantionpohjan kudosten liiallinen venyminen ja laskeuman synty.


OIREET

Tavallisimmat oireet ovat painontunne alavatsalla sekä virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvät ongelmat. Altistavia tekijöitä laskeumille ovat raskauden ja synnytysten määrä, kookkaan lapsen synnyttäminen, synnytyksen ponnistusvaiheen pitkittyminen ja hormonaaliset tekijät. Muita laskeumille altistavia tekijöitä ovat vatsaontelon painetta nostavat tilanteet, kuten krooninen yskä, ummetus sekä ylipaino, jotka voivat johtaa lantionpohjan rakenteiden liialliseen venymiseen.


LASKEUMA TYYPIT

Laskeumat jaotellaan sen mukaan, mikä osa lantion elimistä laskeutuu ja ovat sen vaikea-asteisempia, mitä alemmaksi ne ulottuvat. Yleisin laskeumatyyppi on emättimen etuseinämän laskeuma (cystocele), missä virtsaputki tai virtsarakko laskeutuu. Emättimen takaseinämän ja lantionpohjan lihasten venyminen voivat aiheuttaa peräsuolen pullistuman, josta käytetään nimitystä rectocele. Pelkkä kohdun laskeuma (descensus uteri) syntyy yleensä kohdunkaulaa ja emättimen yläosaa tukevien sidekudosjuosteiden ylivenyttymisen johdosta.


KUNTOUTUS

Lantionpohjan fysioterapialla ja säännöllisellä lantionpohjan lihasten harjoittelulla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä alkavia ja lieviä laskeumia. Aktiivisen harjoittamisen lisäksi on tärkeää ottaa huomioon wc-asennot ja "vessajumppa". Vastaanotollani lihasharjoittelun lisäksi ohjaan asiakkaalleni wc-asennot, jotka voivat helpottaa laskeumista johtuvien virtsaamis- ja ulostamisongelmia. Vältä WC:ssä turhia ponnistelua ja ota wc-tilanteet rauhallisina, ettei lantionpohjaan kohdistu liiallista painetta. Virtsaamisen jälkeen keikuta lantiota puolelta toiselle, heijaa itseäsi taakse ja eteen, nouse vielä ylös ja ojenna lantiota, jonka jälkeen vielä laskeudu pöntölle istumaan. Tämä kikka voi auttaa rakon tyhjentymisessä. Ulostamisessa voit koittaa jalkojen alle pikkujakkaraa, jolloin suoli rentoutuu paremmin.


Päivän mittaan epämukava paineen tunne voi lisääntyä lantionpohjassa. Tällöin tauota liikkumista ja jalkeilla oloa ja asetu välillä makuulle tai muuhun lantion alueen lepoasentoon, jossa vähennät paineen kohdistumista suoraan lantionpohjaan (asennot, jossa lantio on ylempänä kuin rintakehä). Ison jumppapallon päällä pötköttely lantio pallon päällä ja kädet lattialla on rentouttava lepoasento laskeumalle. Tai esimerkiksi lattialla kyynärnojassa (kuva)/ otsa kämmenten päällä, jossa lantio on selkeästi koholla rintakehään nähden.




Vähennä lantionpohjaa voimakkaasti kuormittavaa liikuntaa. Välttele esim. hyppyjä, suosi vaaka-asennossa tehtävää liikuntaa kuten uinti/pilates ja harrasta juoksemisen sijasta mieluummin kävelyä/hiihtoa. Kuntoutumisen edetessä voit siirtyä haastavampaan liikuntaan.

Muita laskeuman hoitoon käytettäviä menetelmiä:

- Limakalvojen hoito: Limakalvojen kuivuminen voi lisätä laskeuman aiheuttamaa epämukavuutta. Hoida limakalvoja esim. apteekista saatavilla kosteuttavilla voiteilla/öljyillä. Esim Vagisan -voide tai Ceridal -öljy.

- Laskeumarengas: asetetaan emättimeen kohottamaan laskeumaa. Renkaan ollessa hyvin paikallaan, sitä ei tunne. Lääkäri arvioi sopivan koon. Rengas vaihdetaan 3-6kk välein lääkärin vo:lla. Paikallisestrogeenia käytettävä renkaan ajan limakalvojen hoitoon.

- Laskeumakuutio: Asetetaan emättimeen, kohottaa laskeumaa. Lääkäri arvioi kuution koon. Kuutio poistetaan ja asetetaan itse päivittäin ja puhdistetaan vedellä. Samanaikaisesti käytetään paikallisestrogeenia limakalvojen hoitoon.

- Elämäntavat: Painonhallinta, ummetuksen hoito, tupakoinnin lopettaminen, fyysisen aktiivisuuden ylläpitäminen.



Tärkeää on muistaa, että laskeuma ei ole este liikunnan ilolle ✨


Lähteet:

Balmforth, J. – Robinson, D. 2007. Pelvic organ prolapse. – Teoksessa Evidence-Based Physical Therapy for the Pelvic Floor-Bridging Science and Clinical Practice (toim. K. Bø – B. Berghmans – S. Mørkved – M. Van Kampen), 233-240. New York: Elsevier

Paananen, U. – Pietiläinen, S. – Raussi-Lehto, E. – Väyrynen, P. – Äimälä, A. 2009. Kätilötyö. Helsinki: Edita.

Ospelt, V. 2006. Prolapse. – Teoksessa The Pelvic Floor (toim. Carriere, B – Feldt, CM), Stuttgart – New Yourk: Georg Thieme Verlag, 374-399.

Urogynecology and Pelvic Surgery 2014. Cystocele. Osoitteessa: http://www.urogynecologycenter.com/cystocele.shtml. 9

Ylikorkala, O. - Tapanainen, J. 2011. Naisten taudit ja synnytykset. Helsinki: Duodecim.

651 views0 comments
bottom of page