top of page
Search

Vessakierteestä voi opetella pois

Käytkö vessassa yli 8 krt päivässä? Aiheuttaako kiire ja stressi virtsaamispakkoa? Koetko, ettei rakko tyhjene kunnolla?


Ikävään vaivaan voivat auttaa elintapamuutokset ja virtsarakon kouluttaminen


Tiheävirtsaisuuden oireet voivat toisinaan johtua myös yliaktiivisesta rakosta, jossa jo pieni määrä virtsarakkoon kertyneestä nesteestä saa rakkolihaksiston supistelemaan herättäen voimakkaan pissahädän.


MITEN LÄHDEN LIIKKEELLE?


- Täytä virtsaamispäiväkirja, jossa huomioidaan mm. vuorokauden wc-käynnit ja juodun nesteen määrä. Alle 2dl käynnit ovat turhia.


- Pyri pidentämään wc-välejä asteittain. Kun tunnet pakottavan wc-hädän, pyri pidentämään vessaanlähtöä aluksi muutamalla minuutilla. Normaalimäärä wc-käyntejä on 5-7krt/vrk.

Rauhoita mielesi.


- Jännitä lantiopohjan lihaksia voimakkaasti ja pitkäkestoisesti muutamia kertoja peräkkäin ja samalla kohdista “satulapaikka” -alueelle voimakas paine esim. painamalla käsillä tai istumalla aivan tuolin reunalla. Vaihtoehtoisesti voit nousta useita kertoja peräkkäin varpaille jännittämällä samalla lp-lihaksia.


- Jätä varmuuden vuoksi-käynnit pois.

Huolehdi riittävästä juomisesta, 1,5–2 litraa nestettä päivässä. Helposti vedenjuonti menee myös yli, joka voi johtaa vessassa ravaamiseen.


- Kiire, jännitys ja kylmä voivat herättää virtsaamistarpeen. Opettele rentoutumaan ja ottamaan tilanteet rauhallisesti haltuusi.


- Jätä teen ja kahvin juonti illasta vähemmälle. Lisäksi runsaasti c-vitamiinia sisältävät marjat ja hedelmät lisäävät rakon ärsytystä.


- Muista hyvät wc-asennot ja tarvittaessa "vessajumppa".

Istu selkä suorana, älä ponnista lantionpohjalla, anna virtsa tulee omalla paineella ulos. Jos koet ettei rakko tyhjene kunnolla, kokeile lantion keinuttamista sivulta sivulle ja edestä taakse, jonka jälkeen nouse vielä ylös seisomaan ja laskeudu lopuksi vielä alas.


- Hakeudu tarvittaessa lantionpohjafysioterapeutin vastaanotolle. Kokeilemisen arvoisena hoitona on rakkoa rauhoittava sähkö. Lisäksi on hyvä tarkistuttaa lantionpohjalihasten kunto. Lp-lihasten tasapainoinen hallinta edistää rakon rauhoittamista.

33 views0 comments

Comments


bottom of page